آیا شما هم مثل خیلی از دیگر افراد تجربهی بدی از یادگیری زبان در دوران مدرسه داشتهاید؟ اگر اینطور بوده است، تاثیر مخربی بر روی اعتماد به نفس شما گذاشته است. شاید به عنوان یک بزرگسال نسبت به یادگیری زبان تسلیم شده باشید و به این باور رسیده باشید که اصلا برای یادگیری زبان دیگری آفریده نشده باشید. حقیقت این است برخی افراد در یادگیری زبان بهتر عمل میکنند ولی همهی افراد قادر به یادگیری زبان دوم هستند. در بسیاری از کشورهای اروپایی از قبیل کشورهای اسکاندیناوی، بیش از 90% جمعیت قادر به صحبت به زبان دوم هستند. به این معنا نیست که این افراد به طور ژنتیکی در یادگیری زبان نابغه هستند. چیزی که آنها دارند ترکیبی از شرایط و انگیزه برای یادگیری است.
حافظهی شما چگونه است؟
توانایی حفظ کردن لغات و واژگان در زبانی دیگر برای بسیار از افراد راحتتر از دیگر افراد است. برخی افراد حافظهی کوتاه مدت قوی و خوبی دارند. همین باعث میشود تا لغات را سریع به خاطر بسپارند. برخی دیگر با داشتن حافظهی کوتاه مدت بسیار ضعیف، سریعا لغات را از یاد میبرند. ولی اصلا نگران نباشید. زیرا که راهها و ابزارهای مفید و بسیار زیادی برای افرادی با حافظههای ضعیف وجود دارد.
ساکت بمانید و به دقت گوش کنید.
اطلاعات ورودی همه چیز است. هدف دسترسی و رسیدن به دامنهی وسیعی از لغات است. خودتان را با زبان مورد هدف احاطه کنید. زمانی که نوشتن را آغاز میکنید، قطعا متوجه خواهید شد که تفاوت عمدهای میان نحوهی صحبت کردن یک زبان، با طریقهی نوشتن آن زبان است. حتی اگر زبان مورد نظر شما همانند زبان اسپانیایی همانطور که تلفظ میشود، نوشته شود، کاربران و گویندهی بومی اصطلاحات و جملاتی را به کار میبرند که شما نمینویسید.
برای مثال در زبان انگلیسی برخی اصوات هستند که به هنگام صحبت کردن استفاده میشوند ولی هرگز نوشته نمیشوند. مانند: “eeeerm”، “uuhhm”، “hummm” و بسیاری اصوات دیگر. ممکن است در حال مشاهدهی یک برنامهی تلویزیونی به زبان اصلی باشید. گویندگان زبان اصلی معمولا اصواتی را استفاده میکنند که در نوشتار آنها را نمیبینید. این اصوات در آن زبان امری طبیعی و جزوی از بخش گفتاری آن محسوب میشوند ولی به هنگام نوشتن معنا و مفهوم خاصی ندارند. بنابراین برای رسیدن به ریتم واقعی و احساس هر زبانی، باید به دقت به آن گوش کنید.
انگیزه … انگیزه …. انگیزه!
دیگر نکتهی مهم در یادگیری زبان “انگیزه” است. اگر برای یادگیری زبان انگیزه نداشته باشید، هیچ چیز دیگری اهمیت ندارد. اگر انگیزهی شما یادگیری زبان دوم است، همین به شما کمک میکند تا به اهدافی که در سر دارید برسید. شاید حوصلهی تماشا کردن فیلمهای کرهای را نداشته باشید و بخواهید آنها را با زیرنویس انگلیسی ببینید تا تجربهی سینمای کره را نیز داشته باشید. شاید یک شخص روسی جذاب را ببینید و بخواهید او را با مهارتهای خود در صحبت کردن به زبان روسی شگفت زده کنید. شاید به فرهنگ فرانسه علاقهمند باشید و بخواهید بیشتر از این کشور بدانید. شاید هم شما عاشق یادگیری زبانهای مختلف هستید و از یادگیری زبان های مختلف خسته نمیشوید. نکته اینجاست که اگر انگیزه لازم وکافی را داشته باشید، بی شک توانایی لازم و کافی را نیز برای یادگیری زبان هدف خود که بر روی آن تمرکز کردهاید، به دست خواهید آورد.
دیر شکوفا شده و به فکر افتادهاید؟
یک باور غلط ولی بسیار رایج در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد. آن باور این است که اگر فردی از سن کودکی در معرض یادگیری زبان قرار نگیرد، دیگر هرگز زبان را فرا نخواهد گرفت. همه چیز قطعا فرق خواهد کرد ولی غیر ممکن هم نیست. کودکان به راحتی همه چیز را یاد میگیرند. ولی بزرگسالان نیز به نوبهی خود از مزایایی مانند بلد بودن لغات پیچیدهتر و استفاده از آنان در زبان مقصد برخوردار هستند. نکته اینجاست که هرچه یادگیری زبان را دیرتر آغاز کنید، سختتر از دست لهجهی خود راحت میشوید. باور کنید حتی افرادی که لهجههای بسیار غلیظ در زبان مادری خود دارند نیز به راحتی میتوانند یاد بگیرند که در زبان دوم نیز روان و گویا صحبت کنند. . همچنین چیزهایی که در کودکی یاد گرفتهاید را هرگز فراموش نخواهید کرد. زیرا که اطلاعات در مغز شما ثبت و ذخیره و ماندگار میشوند. اگر بعد از مدت زمان زیادی استفاده نکردن از آنها، دوباره مرورشان کنید، قطعا همه چیز را به راحتی به یاد خواهید آورد. همه چیزهایی که در آن سنین به ذهن سپردهاید در پس ذهن شما ماندگار شدهاند. این ماندگاری تا زمانیست که مجددا از آنها استفاده شود.
چه روشی بهتر برای شما کار میکند؟
چه در یادگیری زبان دوم خوب باشید و چه بد، یافتن تکنیک یادگیری مناسب برای خودتان بسیار حائز اهمیت است. این یک موضوع کاملا شخصی بر اساس تجارب یادگیری قبلی افراد است که در هر شخص متفاوت است. برخی افراد از طریق خواندن و برخی دیگر از طریق نوشتن یاد میگیرند. برخی افراد زمانی که به دقت گوش میدهند بهتر یاد میگیرند تا اینکه بنویسند. برای مثال در یادگیری انگلیسی برخی با گوش دادن به موسیقی و برخی دیگر با تماشا کردن فیلم بهتر یاد میگیرند. برخی فراگیران، یادگیری به صورت تکی و در خانه را به یادگیری در میان جمع و همکلاسی ترجیح میدهند. ولی تعدادی نیز یادگیری در کلاس و مشارکت با همکلاسیها را ترجیح میدهند.
برخی افراد به توضیحات معلم احتیاج دارند. ولی برخی دیگر توانایی تشخیص بالایی دارند و به تنهایی با مراجعه به منابع مختلف از جمله اینترنت، کتاب، لغت نامه و غیره، مشکلات خود را برطرف میکنند. بعضی افراد نیز حتی برای گرفتن انگیزه به معلم نیاز دارند تا آنها را به جلو هول دهد. تمامی این عادات کاملا شخصی بوده و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
چه چیزهای دیگری از یک فرد یک زبان آموز خوب میسازد؟
مرتبط بودن!
اگر چیزی که یاد گرفتهاید به خود شخص شما به نحوی مربوط باشد، ماندگارتر خواهد بود. هر روز ذهن ما با اطلاعات بیشماری پر میشود که در حقیقت بیمعنا، بی اهمیت و بی فایده هستند. حتی با حافظهترین افراد هم فقط میزان مشخصی اطلاعت میتوانند در ذهن نگه دارند. ولی اگر میل و علاقهی زیادی برای یادگیری زبان داشته باشید، همه چیز برای شما بسیار ساده خواهد شد. به همین دلیل است که تاکید بر این است که موضوعات و منابعی که انتخاب میکنید بسیار مربوط به خودتان و علایق و شخصیتتان باشد.
هرگز نباید کسی را مجبور به یادگیری اطلاعاتی کرد که علاقهای به آنها نشان نمیدهد. برای مثال ممکن است شخصی به یادگیری زبان ایتالیایی علاقه داشته باشد. ولی این دلیل نمیشود که او را وادار به خواندن فلسفه به زبان ایتالیایی کرد. اگر این شخص به موسیقی علاقه دارد، میتوان او را تشویق به خواندن مطالبی در مورد موسیقی به زبان ایتالیایی کرد.
موفقیت در یادگیری زبان به مقدار زمانی که شما برای یادگیری صرف میکنید بستگی دارد. برای تمامی مهارتهای یک زبان از جمله شنیدن، خواندن، صحبت کردن و یا حتی نوشتن باید وقت گذاشت. باید به طور مکرر با زبان در ارتباط باشید. با خوانندگان و موسیقیهای مورد علاقه، کتاب و فیلمهای مورد علاقه در زبان مقصد دائما در تماس باشید. همچنین دائما خود را در هر فرصتی در معرض یادگیری زبان قرار دهید. این تمرین و تکرارهای مداوم از شما یک فراگیر زبان بسیار بزرگ با دانشی ارزشمند در این زمینه خواهد ساخت. این نحوهی یادگیری به همراه علاقه قطعا روشی مناسب و دلچسبتر از یادگیری از طریق خواندن یک کوه کتاب دستور زبان صامت و بدون عکس خواهد بود. همچنین یادگیری از طریق علاقه بازدهی بسیار بالایی خواهد داشت.
توجه داشته باشید:
اگر میخواهید فراگیری خوب و کارآمد باشید باید تمرکز خود را کاملا بر روی یادگیری زبان گذاشته و عمیقا به زبان مقصد توجه کنید. به واژهها، دستور زبان، نگارش، تلفظ و حتی صداهای زبان مقصد نیز دقت کنید. به این ترتیب شما هوشیار شده و دقتتان بالا میرود. با توجه کردن و انجام دادن هرآنچه که شما را در این زمینه خوشحال میکند، یادگیری خود را افزایش دهید. برای کلمات جدید از لغت نامه استفاده کنید. این لغات را در لیستی نوشته و آنها را تا یادگیری کامل مدام تمرین و تکرار کنید. خودتان را در یادگیری زبان غرق کنید زیرا که این همان چیزیست که شما میخواهید.
شما آنقدرها هم در یادگیری زبان بد نیستید!
به تواناییهای خودتان ایمان داشته باشید. ممکن است چیزی را با سرعتی که بقیه یاد میگیرند، یاد نگیرید ولی این اصلا اهمیتی ندارد. یادگیری که یک مسابقه نیست! اگر انگیزهی کافی برای یادگیری را دارید، تمامی نکات بالا را رعایت کنید و ببینید که دیگر در یادگیری زبان درجا نخواهید زد.
- ۹۷/۰۸/۱۵